Komend vanaf het station naar de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch wordt vanaf de Wilhelminabrug de blik getrokken naar een uniek gebouw van roestig staal, gelegen aan de rand van het water van de Stadsdommel. Boven op het gebouw ligt een klein stadspark. Het bolwerk Sint Jan aan de Stadsdommel was een van de vier belangrijke toegangen tot de historische vestingstad. Hier hebben in de loop der eeuwen drie generaties poorten elkaar afgewisseld. Eind 1800 is het bolwerk gesloopt om het water van de Dommel sneller af te kunnen voeren. In de ondergrond van het talud en de straat werden nog fraaie restanten van de twee laatste poorten, de stadsmuur, een rondeel en middeleeuws straatwerk gevonden. De restanten hiervan zijn in het nieuwe gebouw zichtbaar.

Het dakpark

Op het dak van het Bolwerk Sint-Jan ligt een openbaar stadspark met uitzicht over de dommel. De 11 bomen geven het dakpark een groene aanblik, waardoor het goed toeven is op deze nieuwe plek. Bomen en planten krijgen op een dak niet vanzelf genoeg water en voedsel. Daarnaast mogen de plantenwortels het dak ook niet beschadigen. Het dakpark van Bolwerk Sint-Jan is daarom met dezelfde technieken aangelegd als een groendak. Een groendak is een dak waarvan de dakbedekking grotendeels bestaat uit planten.

De ondergrond van een groendak bestaat uit speciale lagen die zorgen voor de juiste waterhuishouding en aantasting door wortels voorkomen. Naast het extra groen en een mooi uitzicht, biedt een groendak onder meer voordelen op gebied van warmte- en geluidsisolatie en regenafvoer. De gemeente 's-Hertogenbosch stimuleert de aanleg van groene daken en legt ze dus ook zelf aan op daken van gemeentelijke gebouwen. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie voor huiseigenaren. Wilt u ook zo'n groen dak? 

Lees meer over groene daken

 

Ontwerp: OSLO, Berlicum
Uitvoering dakpark: Van Helvoirt Groenprojecten, Berkel Enschot
Ontwerp gebouw, restauratiewerken en buitenruimte beneden: Van Roosmalen van Gessel Architecten e.p., Delft.

Bekijk meer projecten

Ontdek meer projecten in de buurt