Het plangebied Stadswalzone ligt tussen de historische binnenstad en het Zuiderpark. De Stadswalzone is een bijzonder nieuw onderdeel van het kralensnoer dat de oude vestingwerken aan elkaar verbindt, met tal van bijzondere plekken en ervaringen. Grofweg omvat de Stadswalzone de Casinotuin, het gebied onderlangs de vestingwallen en Bastion Baselaar.

Over het project

Op een steenworp afstand van de binnenstad zijn cultuurhistorie, landschap en bereikbaarheid met elkaar verenigd. De gemeente wilde al jaren de bereikbaarheid van de binnenstad vergroten en de parkeerdruk verminderen. Daarnaast was er behoefte aan een aantrekkelijke openbare ruimte en hogere kwaliteit van sportvoorzieningen in het gebied Zuiderpark - Stadswalzone. De Stadswalzone was een onaantrekkelijk parkeerterrein nabij de binnenstad.

De verschillende doelstellingen werd gecombineerd in één project. In een gebied met grote historische waarde en omliggende woningen is ondergronds een grote, drielaagse parkeergarage gerealiseerd (Parkeergarage St. Jan). Tegelijkertijd is de zuidzijde van het centrum herontwikkeld. De vestinggracht is hersteld en er loopt een route vanaf het Zuiderpark en de parkeergarage naar de binnenstad. 

Parkeergagare St.-Jan

De entree van de parkeergarage ligt op Bastion Baselaar. Via een ‘wokkel’ kom je de garage binnen en rijd je onder de stadsmuur door. Bijzonder aan de entree zijn de bomen in de as van de wokkel. Zij wortelen in een speciale bak tot diep in de garage. Rondom de wokkel is een rustbank met pergola gemaakt met uitzicht op het Zuiderpark. Je waant je aldaar in een park in plaats van naast een entree. Op elke verdieping trekt helder licht je naar de corridor. Die strekt zich uit over de volledige garage en leidt je naar de trappenhuizen/liften. De openheid van deze gang en het strijklicht geven een veilig gevoel. De garage is door het consequent doorvoeren van architectuur de eerste parkeergarage die de ESPA Gold Award heeft gewonnen, het is er prettig. Kom je als bezoeker uit de garage, dan wordt je aangenaam verrast door de gerestaureerde vesting die zich voor je uitstrekt. Je loopt over een, op het water zwevende, loopbrug en kunt veilig de Hekellaan oversteken via een ongelijkvloerse kruising.

Het plan Zuiderpark-Stadswalzone heeft de middeleeuwse gracht en eeuwenoude vestingmuur teruggebracht. En wie door dit gebied wandelt, wacht een ontmoeting met verschillende tijdlagen. De vestingwerken stammen uit de 14e en 16e eeuw. Het Zuiderpark is in de jaren 50 van de 20e eeuw gerealiseerd en recent gerenoveerd. Onder de grond gaan we nog verder terug in de tijd. Op 14 meter diepte stuitten bouwvakkers op de resten van een Neanderthaler-kamp. De vondst kreeg wereldwijd media-aandacht, van Amerika tot aan Japan.

Zuiderpark-Stadswalzone is ontwikkeld door Heijmans en de gemeente 's-Hertogenbosch, in samenwerking met de volgende partijen:

  • Ontwerp openbare ruimte: MTD landschapsarchitecten 
  • Ontwerp en illustraties parkeergarage: Studio Leon Thier architecten
  • Ontwerp parkeergarage: Arcadis 
  • Ontwerp Vestingwerken: Van Roosmalen van Gessel architecten e.p.

 

Bekijk andere projecten

Ontdek meer projecten in de buurt